فرق گلاب سنتی با گلاب صنعتی چیست؟

بازدید: 929 بازدید
فرق گلاب صنعتی با گلاب سنتی چیست؟

در کشور ما ایران از قدیم الایام تاکنون گلاب به عنوان یکی از عرقیات گیاهی پرمصرف شناخته شده است. با مرور زمان و پیشرفت تکنولوژی صنعت گلابگیری به سمت استفاده از دستگاه‌های پیشرفته رفته است و امروزه در کنار گلابگیری سنتی کارخانه‌های زیادی مخصوصا در شهر کاشان در عرصه گلابگیری صنعتی مشغول به فعالیت هستند. با وجود فراوانی کارخانه‌های گلابگیری مردم کاشان کمتر به سراغ گلاب صنعتی می‌روند و بیشتر تمایل دارند از گلاب سنتی استفاده کنند.

شهرهای قمصر، نیاسر، برزک، کامو از جمله شهرهایی هستند که می‌توان به جرات گفت اقتصاد خانواده‌های آنها بر پایه گلابگیری استوار شده است و سالانه تعداد زیادی از گردشگران را به خود جذب می‌کنند مخصوصا در فصل بهار و اردیبهشت ماه که فصل گلابگیری است. اما سوالی که برای اکثر افراد پیش می‌آید این است که گلاب سنتی بخریم یا صنعتی؟ فرق گلاب سنتی با صنعتی چیست؟ ما در این مقاله سعی داریم شما را به پاسخ سوالاتتان برسانیم؛ امیدواریم در این راه موفق باشیم

انواع روش‌های گلابگیری کدامند؟

گلابگیری به دو صورت سنتی که از قدیم تا کنون رواج داشته است و یا به صورت صنعتی که با پیشرفت و مدرنیته شدن زندگی حاصل شده است انجام می‌شود که خروجی هر دو روش یکسان است ولی تفاوت در نحوه خروجی گرفتن است که برای شما توضیح می‌دهیم.

گلابگیری سنتی

گلابگیری سنتی یکی از روش‌های قدیمی در این صنعت محسوب می‌شود و در کارگاه‌های گلابگیری به صورت کاملا دستی انجام می‌گیرد. این روش به این صورت است که میزان مشخصی از گل محمدی را به همراه 80 لیتر آب داخل دیگ مسی بزرگ می‌ریزند و درب دیگ را می‌بندند. تمام منافذ را می‌پوشاندند تا از بخار شدن آب داخل دیگ جلوگیری نمایند و دیگ به وسیله یک لوله بزرگ و باریک به یک پارچ مسی متصل می‌شود که این پارچ داخل یک حوضچه آب سرد قرار دارد.

 

گلابگیری سنتی
رایج ترین روش تهیه گلاب، گلابگیری به صورت سنتی است.

 

زمانی که آب داخل دیگ جوش آمد بخار آب حاصله از طریق لوله به سمت پارچ حرکت می‌کند، از آنجا که پارچ داخل یک حوضچه آب سرد قرار دارد لذا بخار آب قبل از ورود به پارچ به دلیل اختلاف دما به مایع تبدیل می‌شود، این مایع حاصله را گلاب می‌نامند. در گلابگیری سنتی تمامی مراحل از ریختن گلبرگ داخل دیگ، ریختن آب و… بصورت دستی انجام گرفته و این امر می‌تواند خسته کننده و یا حتی آسیب رسان باشد.

در پاسخ به این سوال که گلاب سنتی بهتر است یا صنعتی همین بس که بدانیم درست است که در مقایسه با گلابگیری صنعتی میزان گلاب حاصله از روش سنتی بسیار کمتر خواهد بود و دلیل آن هم کوچک بودن دیگ‌های مسی و ظرفیت کم آنها برای ریختن گل و آب است اما با این وجود گلاب حاصله از روش سنتی بسیار با کیفیت تر از گلاب صنعتی خواهد بود و می‌توان از گلاب سنتی به عنوان بهترین گلاب یاد کرد.

گلابگیری صنعتی

در این روش گلابگیری همانند گلابگیری سنتی انجام می‌شود با این تفاوت که تمامی مراحل به وسیله دستگاه‌های پیشرفته صورت می‌گیرد. در گلابگیری صنعتی برخلاف روش سنتی گل‌های محمدی داخل ظروف تمام استیل ریخته می‌شوند و ظروف مسی در این روش کاربردی ندارند.

گلابگیری صنعتی عملیات تقطیر را به دو صورت حرارت مستقیم و غیر مستقیم( با استفاده از بخار آب) انجام می‌دهد. در این روش برخلاف روش سنتی که عیار گلاب به میزان گل به کار رفته در تقطیر بستگی داشت، معیار سنجش عیار و یا کیفیت گلاب را بر اساس فرمول تعیین می‌نمایند.

تمامی مراحل در گلابگیری صنعتی بصورت استریل انجام می‌شود همچنین در طی مراحل تقطیر عمل پاستوریزه کردن گلاب به وسیله قراردادن فیلترها در مسیر تولید گلاب برای از بین بردن باکتری‌ها و آلودگی‌هایی که احتمال وجود آنها هست انجام می‌گیرد.

مدیران صنعت گلابگیری صنعتی برای ماندگاری بیشتر گلاب از افزودنی‌های مجاز در فرایند تولید این مایع خوشبو کمک می‌گیرند. یکی دیگر از تفاوت‌های روش‌های گلابگیری سنتی و صنعتی زمان است به این معنا که در روش سنتی زمان بیشتری برای تولید گلاب صرف می‌شود. حال که با روش‌های گلابگیری سنتی و صنعتی آشنا شدید خالی از لطف نخواهد بود که انواع گلاب حاصل شده از این روش‌ها را بشناسید.

تفاوت گلاب گیری به روش سنتی و صنعتی

برای پی بردن به این موضوع که فرق گلاب سنتی با گلاب صنعتی چیست ابتدا باید به درباره گلابگیری توضیح بدهیم. گلاب مایعی خوشبو و پرکاربرد که از گلبرگ‌های گل محمدی حاصل می‌شود. در کاشان معمولا از اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد ماه که گل‌های محمدی تازه روییده می‌شوند این کار انجام می‌شود.

برای داشتن گلاب بهتر باید گلبرگ‌های گل محمدی تازه باشند همچنین صبح زود و قبل از طلوع آفتاب چیده شده باشند زیرا هر چه گل‌ها بیشتر در معرض نور آفتاب قرار بگیرند کیفیت گلاب حاصل شده از آنها کمتر خواهد بود. حال که با چگونگی تهیه گلاب آشنا شدید باید بگوییم که چندین تفاوت بین گلاب این دو گلاب وجود دارد که اولین و مهمترین فرق گلاب سنتی با صنعتی در نحوه تهیه گلاب است. گلاب به دو صورت سنتی و صنعتی تهیه می‌شود.

تفاوت بعدی در نحوه تهیه گلاب هست بدین معنی که در گلابگیری سنتی گلاب از جوشاندن مستقیم گل و آب حاصل می‌شود ولی در گلابگیری صنعتی گلاب حاصله از عبور دادن بخار آب از بین گل‌ها بدست می‌آید.

فرق بعدی در جنس دستگاه‌های مورد استفاده است. در روش سنتی تمامی وسیله‌ها از جمله دیگ، لوله اتصال و پارچ همه از جنس مس هستند حال آنکه در روش صنعتی از دیگ تمام استیل و فلز ضد زنگ استفاده می‌شود و این ضد زنگ بودن فلز باعث می‌شود تا هیچ گونه ناخالصی وارد گلاب نشود.

تفاوت بعدی به نحوه خنک کردن دستگاه‌های عرقگیری برمی‌گردد بدین ترتیب که در روش سنتی پارچ مسی در یک حوضچه آب سرد قرار داده شده و با استفاده از میله‌هایی کاملا محکم شده تا روی آب شناور نشود و این باعث سرد شدن بخار آب و در نتیجه حاصل شدن گلاب می‌شود اما در روش صنعتی برای خنک کردن دستگاه‌های گلابگیری از خنک کننده‌های آبی و هوایی کمک می‌گیرند.

تفاوت آخر که می‌توان برای این دو روش در نظر گرفت کیفیت گلاب است. در روش گلابگیری سنتی از آنجا که گل و آب مستیما روی حرارت قرار می‌گیرند و با هم می‌جوشند لذا اسانس آن گرفته نمی‌شود و همراه با بخار آب وارد پارچ مسی می‌گردد اما در روش صنعتی چون بخار آب از داخل گل‌ها عبور می‌کند لذا اسانس گل‌ها باقی می‌ماند و این امر باعث می‌شود تا گلاب صنعتی کیفیت پایین تری نسبت به نوع سنتی خود داشته باشد.
ما در اینجا اولین تفاوت یعنی روش‌های گلابگیری را برای شما به طور کامل بیان می‌نماییم.

انواع گلاب سنتی و صنعتی از نظر عیار

با توجه به میزان گلبرگ مورد استفاده در عملیات تقطیر کیفیت و عیار گلاب سنجیده می‌شود. در این مبحث قصد داریم انواع گلاب حاصله از عملیات تقطیر را بر اساس معیار برای شما عزیزان شرح دهیم

گلاب سنگین

این نوع گلاب از ریختن 30 تا 35 کیوگرم گلبرگ گل محمدی با 80 لیتر آب حاصل می‌شود که گلاب بدست آمده از روش سنتی با این مقدار گل چیزی حدود 40 لیتر خواهد بود که به آن گلاب 40 عیار نیز گفته می‌شود. درجه خلوص این نوع گلاب 24 درصد است و در مصارف خانگی کاربرد بسیار زیادی دارد. گلاب‌های 50 عیار و 60 عیار نیز از این دسته محسوب می‌شوند. به گلاب سنگین گلاب درجه یک یا گلاب اصل نیز می‌گویند.

گلاب سبک

برای تهیه گلاب مقدار 15 تا 20 کیلوگرم از گل محمدی را با 80 لیتر آب داخل دیگ‌های مسی می‌ریزند. گلاب حاصله از این روش دارای عیار 20 و 10 است و دارای درجه خلوص بین 12 تا 18 درصد است. از این گلاب به عنوان گاب معمولی نیز یاد می‌شود و همانند گلاب ممتاز در مصارف خانگی کاربرد دارد ام باید بدانیم که این گلاب کیفیت پایین‌تری نسبت به گلاب درجه یک دارد.

گلاب دوآتیشه

این گلاب از تقطیر گل محمدی با گلاب سنگین بدست می‌آید یعنی در هنگام تقطیر گل محمدی به جای آب از گلاب استفاده می‌شود. گلاب حاصل از این روش را گلاب دو آتیشه یا گلاب خالص می‌نامند. درجه خلوص این مایع 30 تا 35 درصد است. از آنجا که گلاب دو آتیشه دارای غلظت بسیا زیادی است لذا در مصارف خانگی زیاد کاربرد ندارد و دارای قیمت بالایی است بیشتر برای صادرات از آن استفاده می‌کنند.

گلاب سه آتیشه

این نوع گلاب در عمل تولید نمی‌شود زیرا هم قیمت بسیار بالایی دارد هم اینکه بیشتر اسانس هست تا گلاب ولی روش تهیه آن به این گونه است که به جای آب از گلاب د آتیشه کمک می‌گیرند و بیشترین کاربرد آن در صنعت عطرسازی است.

گلاب پس آب

گلاب پس آب کیفیت بسیار پایینی دارد لذا قیمت آن نیز کم است و دلیل آن هم این است که به جای استفاده از گلبرگ‌های تازه از تفاله‌های گل باقیمانده در فرایند گلابگیری استفاده می‌کنند چنانچه شما دنبال گلاب ارزان قیمت هستید خرید این نوع گلاب به شما توصیه می‌شود.

طبع گلاب گرم و مرطوب است و با غلظت آن رابطه مستقیم دارد یعنی هر چه غلظت گلاب بیشتر باشد طبع آن گرمتر خواهد بود. لذا می‌توان نتیجه گرفت که طبع گلاب از گلاب سه آتیشه، دوآتیشه، گلاب ممتاز، گلاب معمولی و گلاب پس آب به سمت سردتر شدن می‌رود.

خصوصیات گلاب سنتی و صنعتی اصل

گلاب اصل دارای ویژگی‌هایی همچون؛ بدون رسوب، کاملا شفاف، طعم تلخ و داشتن بوی مطبوع است. از آنجا که تعداد کارگاه‌ها و فروشگاه‌های عرضه کننده گلاب بسیار زیاد هستند در هنگام خرید این مایع خوشبو باید به نکات بالا توجه داشته باشید.

گلاب‌های سنتی با گذشت زمان و در صورت باز نشدن درب آنها هر زمان که آنها را باز کنید همان عطر و بوی اولیه خود را دارا هستند حال آنگه گلاب‌های صنعتی با مرور زمان کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهند و به آب نزدیک می‌شوند.

چنانچه در هنگام خرید گلاب هرگونه ماده‌ی شناور در آن مشاهده کردید دست از خرید بکشید و بدانید که گلاب فاسد شده است. گلاب اصل دارای طعم تلخی است و هر چه کیفیت گلاب بالاتر باشد تلخی آن نیز بیشتر خواهد بود. بوی گلاب کاملا طبیعی است و چنانچه پس از بو کردن آن عطر تندی را احساس کردید باید بدانید که این گلاب تقلبی است و از عطر برای خوشبو کردن آن کمک گرفته شده است.

درباره خواص گلاب چه می‌دانید؟

گلاب علاوه بر خوشبو بودن خواص بی‌شماری دارد و در صنعت‌های مختلف مثل آشپزی، عطرسازی، داروسازی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد کافی است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا از خواص بی‌نظیر این مایع خوش عطر بیشتر بدانید.

خواص گلاب برای ریه

ریه یکی از مهم‌ترین اعضای بدن است و داشتن ریه‌های سالم برای سلامت بدن امری ضروری است. همه ما می‌دانیم که ریه‌ها در بدن کار تصفیه هوا و اکسیژن رسانی را انجام می‌دهند حال برای تقویت این عضو بدن کافی است روزانه مقداری گلاب مصرف نمایید تا بتوانید با تقویت ریه‌های خود سیستم ایمنی بدنتان را نیز افزایش دهید.

 

خواص گلاب برای ریه
مصرف روزانه گلاب بر سلامت ریه‌ها و بهبود عملکرد آن اثر به سزایی دارد.

 

خواص گلاب برای رحم و واژن

بسیاری از زنان و دختران ما از بوی بد واژن خود گله دارند و این امر می‌تواند دلایل بسیار زیادی از جمله انواع عفونت‌های زنانه داشته باشد. یکی از این عفونت‌ها مربوط به رحم زنان می‌شود که اگر به آن رسیدگی نشود می‌تواند روی باروری آنها تاثیر مستقیم داشته باشد. از آنجا که گلاب دارای خواص ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی است پزشکان طب سنتی به این دسته از آنان پیشنهاد می‌کنند تا در تشت‌های حاوی گلاب بنشینند و یا نواحی دارای عفونت را با گلاب شستشو دهند با این کار دیگر نیاز به استفاده از داروهای شیمیایی نخواهید داشت.

خواص گلاب برای اعصاب

گلاب دارای خواص ضد افسردگی و ضد اضطراب است. کسانی که دارای افسردگی هستند می‌توانند با مصرف گلاب خواب آرامی داشته باشند همچنین بو کردن گلاب باعث می‌شود خلق و خوی فرد بهتر شود. وجود پروتئینی به نام آمیلوئید در بدن روی سلول‌های مغز اثر می‌گذارد و آنها را از بین می‌برد و در نتیجه باعث آلزایمر می‌گردد تحقیقات نشان داده مصرف گلاب می‌تواند تا حدی عملکرد این پروتئین را متوقف نماید.

خواص گلاب برای یبوست

یکی از خواص گلاب اثر آن بر روی دستگاه گوارش است. مصرف گلاب علاوه بر برطرف کردن نفخ و ناراحتی‌های معده می‌تواند به عنوان یک ملین نیز مفید باشد. گلاب باعث می‌شود آب داخل مدفوع بیشتر شود همچنین تعداد دفعات دفع را نیز بیشتر می‌کند برای رفع یبوست می‌توانید بمدت 3 هفته و هر روز صبح ناشتا تعداد هفت عدد انجیر خشک را که از شب قبل در لیوانی حاوی یک سوم گلاب و دو سوم آب خیسانده‌اید مصرف کنید تا اثر آن را مشاهده نمایید.

خرید گلاب سنتی و صنعتی

فروشگاه سلام کاشان یکی از فروشگاه‌های معتبر در عرصه تهیه و توزیع گلاب و انواع عرقیات گیاهی است که امکان خرید اینترنتی مطمئن را برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما می‌توانید با مراجعه به سایت سلام کاشان انواع گلاب و عرقیات گیاهی مورد نیاز خود در منزل را به صورت جزئی و یا به شکل عمده تهیه نمایید.

خرید از فروشگاه سلام کاشان این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا از هر کجای کشور عزیزمان و در هر شهری که هستید گلاب اصل را با بهترین قیمت ممکن بصورت مستقیم و بدون واسطه تهیه کنید.

70 / 100
دسته بندی دانشنامه سلامتی
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت